Kirjoitin Tamperelaisen mielipideosastolla 26.2.2021 siitä, että tamperelaisten tulisi nykyistä aktiivisemmin ottaa osaa kaupunkisuunnitteluun. Samalla olen sitä mieltä, että kaupungin tulisi tehdä vaikuttaminen nykyistä helpommaksi ja kuunnella kaupunkilaisten mielipiteitä herkällä korvalla. Tämä ei tietenkään tarkoita, että kaikki toiveet tulisi toteuttaa, mutta kaikilla tulisi olla mahdollisuus kertoa mielipiteensä helposti, onhan tämä meidän kaikkien yhteinen kaupunki.

Idea mielipidekirjoitukseen syntyi, kun lähellämme oleva Niittäjänpuiston suunnitelma oli nähtävillä ja kommentoitavissa. Moni innostuikin kommentoimaan suunnitelmaa paikallisessa Facebook-ryhmässä, mutta ilmeisesti harva jätti virallista palautetta. Suunnitelmaan oltiin tyytyväisiä, mutta paikalliset toivoivat, että puiston vuosien takaa periytyvä lempinimi “Pandapuisto” otettaisiin huomioon puiston teemassa. Toivottavasti näin käykin.

Palautteen keräämisessä on mielestäni kaksi tärkeää kehityskohtaa. Ensinnäkin kaupungin tulisi nykyistä aktiivisemmin ja monipuolisemmin tuoda suunnitelmien kommentointimahdollisuutta esiin. Toki jo nyt asian eteen tehdään töitä. Niittäjänpuiston suunnitelma oli esillä itse puistossa ja kaupungin nettisivuilla se oli löydettävissä usemman linkin takaa. Kun paikallinen aktiivi linkkasi suunnitelman Ikurilaisten Facebook-ryhmään, se sai heti paljon enemmän huomiota.

Toinen tärkeä kehityskohta on suunnitelmien esittäminen. Arkkitehtinä pystyn lukemaan suunnitelmia, mutta jo pelkkä tiedostojen koko saa sen hankalaksi – etenkin kun valtaosa meistä selailee nettiä kännykällä. Kaipaisin myös etenkin monimutkaisempiin suunnitelmiin selkeyttäviä kaavioita tai piirroksia – vaikka se olisikin suunnittelijalle lisätyötä.

Myös meiltä kaupunkilaisilta toivoisin aktiivisuutta. Monelle palautteen jättämisessä tuntuu olevan suuri kynnys. Pitää muistaa, että suunnittelijat ovat tavallisia ihmisiä, eikä suunnitelman kommentointi vaadi korulauseita tai kapulakieltä. Yksinkertainen ja lyhyt viesti “Haluaisin, että puistossa olisi panda-teema alkuperäisen Niittäjänpuiston tapaan” riittää hyvin. On selvää, että kaikkia toiveita ei voida toteuttaa, mutta jokainen palaute on silti arvokas. Tampere voisi helpottaa palautteen jättämistä lisäämällä esim. Palautekentän jokaisen suunnitelman yhteyteen.

Tänä vuonna on Länsi-Tampereella on tulossa useita kaavoituskohteita, esimerkiksi Lentävänniemen keskustaa uudistetaan, Haukiluomaan suunnitellaan täydennysrakentamista ja Raholan, Radanvarsikortteliin, asumista, palveluita ja työpaikkoja (Kaavoituskatsaus 2021).

Tampereen puistojen ja virheralueiden ajankohtaiset tiedotteet löydät täältä ja katusuunnitelmat täältä.