Kirjoitin Tamperelaisen Lukijalta -palstalle 21.1.2021 kuluttajan ja myyjän vastuusta:

Tamperelaisessa oli 30. joulukuuta erinomainen kirjoitus pikamuodin ongelmista. Kuten kirjoituksessa todettiin, on yleensä taloudellisempaa ostaa kalliimpi ja kestävämpi vaate kuin halpa pikamuotirytky. Laatuun panostaminen on myös ekoteko, sillä pikamuotiteollisuus on erittäin saastuttavaa.

 

Joskus kuitenkin tulee tehtyä virhearvio, ja ostettua huonolaatuinen tuote. Jos vaate menee lähes heti käyttökelvottomaksi, sitä ei kannata heittää roskiin, vaan tehdä valitus myyjälle. Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan tuotteen tulee kestää sen oletettavissa olevan kestoiän. Viiden euron t-paidankin tulee siis kestää enemmän kuin pari pesua.

 

Virheellisestä vaatteesta voi valittaa, vaikkei kuittia olisikaan tallella, jos ostopaikan ja ajankohdan pystyy näyttämään toteen esimerkiksi pankkikorttitositeella. Tarkempaa tietoa saa Kilpailu- ja kuluttajavirastosta. Moni kuitenkin nielee tappionsa, ja heittää nopeasti pilalle menneen vaatteen roskiin. Huonolaatuisista vaatteista valittaminen on tärkeää, sillä niitä myydään niin kauan, kuin me kuluttajat olemme valmiita niitä ostamaan.

Mirja Salmijärvi

Vaikka tämä kirjoitus koskee yksittäisiä yksittäisiä kuluttajia, näen kunnan vastuun suurena hankintojen tekijänä paljon yksittäisen ihmisen vastuuta suurempana. Tampereen kaupunkina on sitouduttava tekemään vastuullisia hankintoja. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että hankintojen on oltava vastuullisesti tuotettuja, laadukkaita ja kierrätettäviä.