Millaista on olla ehdolla? Olen ensimmäistä kertaa kuntavaaliehdokkaana ja minulta on kysytty tätä usein viime aikoina. Kokoan tähän joitakin omakohtaisia kokemuksia aiheesta. Kuntavaaleissa oleminen voi tarkoittaa sitä, että on lähinnä nimenä listalla, tai mukana voi olla sata lasissa. Useimmat meistä ovat jotain siltä väliltä. Omalla kohdallani ehdolla olo tarkoittaa, että panostan vaaleihin, minkä lastenhoidolta ja muilta tehtäviltäni ehdin ja pystyn. Tätäkin tekstiä laadin kuopuksen päiväuniaikaan.

Ensimmäinen ja vaikein askel on kehtaaminen. Tästä puhui kehtaamisen asiantuntija Rosa Meriläinen meille ehdokkaille järjestetyssä koulutuksessa. Tuntuu jotenkin kiusalliselta kuuluttaa kaikille, että olen kuntavaaliehdokas. Ei kai kukaan ajattele, että luulen itsestäni liikoja? Nyt kun olen ollut nimettynä ehdokkaana jo jonkin aikaa, ehdokkuus on alkanut tuntua melkein arkiselta asialta. Silti sykkeeni tuntuu nousevan yhä, kun joku mainitsee asiasta.

Vaaleihin valmistautumiseen voi käyttää lähes rajattomasti aikaa. Pakollisia tai edes puolipakollisia asioita on lopulta hyvin vähän, mutta ilman ajallista panostusta on erittäin vaikea tulla valituksi. Ensi kertaa ehdolla olevana on vaikea tietää, mihin kannattaisi aikaa käyttää. Pitäisikö yksinkertaisesti päntätä mahdollisimman tarkasti kaupungin nettisivuja ja ajankohtaisia uutisia, kirjoitella aktiivisesti somessa, rustata mielipidekirjoituksia vai jakaa lehtisiä kadunkulmassa. Itse olen päätynyt perehtymään kaupungin asioihin kohtalaisella tarkkuudella ja keskittynyt lähinnä seuraamaan somekeskusteluja ja tuottamaan sisältöä omiin kanaviini, sekä vastailemaan vaalikoneisiin.
Koska vaaleihin valmistautuminen vie paljon aikaa, tarvitaan tukiryhmää. Olen värvännyt tukiryhmääni muutamia läheisiä, ja he ovat olleet valtava apu kampanjan suunnittelussa. Tehtävää on silti vielä paljon. Otankin mielelläni kaiken avun vastaan: Ota yhteyttä, jos haluat lahjoittaa aikaasi tai osaamistasi kampanjaani.

Vaaleissa tarvitaan rahaa – ainakin jos haluaa päästä läpi. Tämä tuli selväksi jo ehdolle ryhtyessä. Täysimääräinen ehdokasmaksu on Tampereen Vihreillä 150€. Lisäksi rahaa tarvitaan näkyvyyden saamiseksi. Yksi lehti-ilmoitus voi maksaa jopa yli tuhat euroa ja erilaiset katumainokset satoja euroja. Lehtisten painattaminenkin on hintavaa, joskin mainoskuluja voi jakaa ehdokkaiden kesken. Sosiaalisessa mediassa mainostaminen on edullista, mutta se vaatii taitoa. Rahaa voi mennä myös pinsseihin ja muihin kampanjatuotteisiin. Asian toinen puoli on rahan kerääminen: Rahaa pitäisi kehdata pyytää erilaisilta tahoilta, mutta se tuntuu vähintäänkin kiusalliselta. Olinkin todella hämmästynyt ja otettu kun sain ensimmäisen lahjoituksen. Suuri kiitos siitä! Itse olen päätynyt keskittymään somemainontaan, koska siten voi tavoittaa ison joukon ihmisiä melko pienellä summalla.

Ehdolla oleminen vie siis rahaa ja aikaa, mutta se myös antaa. Parasta tähän mennessä on ollut tavata muita ehdokkaita ja keskustella heidän kanssaan. Olen myös tavannut useita nimekkäitä vihreitä ja päässyt Oras Tynkkysen vetämään pienryhmään. Uusiin ihmisiin tutustuminen onkin ollut antoisinta vaalityössä. Toivon, että vaalien lähestyessä pääsen tapaamaan myös lukuisia äänestäjiä.

Vaaleihin valmistautuminen on myös uuden opettelemista. Vihreät on tarjonnut monipuolista koulutusta sekä kunta-asioista, että kampanjoinnista. Koska olen melko pienen budjetin ehdokas, olen tehnyt esimerkiksi nettisivujani itse – yhdessä loistavan tukiryhmäläiseni kanssa. Minulla oli vuosia käsitys, että nettisivujen tekeminen on lähes mahdotonta. Siksi oli mukava huomata, että valmiin paketin päälle pystyy melko vähäisellä vaivalla rakentamaan omat sivut. Seuraavaksi opettelen tekemään mainosvideon, toivottavasti näette sen pian!

Kutkuttavan jännityksen lisäksi ehdokkaana oloon liittyy myös hermostuneisuutta: Joudunko vihapuheen tai maalittamisen kohteeksi? Erityisesti sosiaalisessa mediassa on yleistynyt ilkkuva puhe, ivanauru ja jopa pilkka. Tämä voi johtaa pahimmillaan siihen, etteivät kaikki pätevät henkilöt uskalla lähteä ehdolle tai toteuttavat kampanjaansa hyvin pienimuotoisesti. Tämä on mielestäni erittäin huolestuttava ilmiö. Tähän asti olen saanut vain kannustavia ja asiallisia viestejä, suuri kiitos niistä!

Jos vielä mietit ehdolle lähtemistä, suosittelen sitä lämpimästi!